Project samenvatting
Samenlevingen worden cultureel steeds meer divers. Hoe om te gaan met deze culturele diversiteit is een van de meest prangende vragen van onze tijd. In Europa en daarbuiten wordt tolerantie gezien als een essentieel onderdeel van een pluriforme samenleving. Een diverse, egalitaire en vreedzame samenleving vereist niet dat we elkaar allemaal aardig vinden en alles goed moeten vinden, maar wel dat mensen elkaar tenminste tolereren. Een diverse samenleving vereist tolerantie in de zin van “Het onderdrukken van de neiging om te onderdrukken” (Schuyt).
Dit project bouwt voort op het uitvoerige onderzoek naar stereotypen, vooroordelen en discriminatie, en concentreert zich op datgene dat kenmerkend is voor wederzijdse tolerantie. Hiertoe worden drie samenhangende aspecten van tolerantie onderzocht:
- de aard en achtergrond van tolerantie
- de grenzen van tolerantie
- de sociaal psychologische gevolgen van getolereerd worden
Het onderzoek heeft een coherent theoretisch kader en empirisch wordt tolerantie onderzocht met behulp van een combinatie van methoden. Het doel is om belangrijke inzichten te verschaffen in de sociaal psychologische dynamiek van tolerantie tussen groepen. Dit kan de basis vormen voor het ontwikkelen en implementeren van initiatieven en benaderingen die bijdragen aan een meer tolerante samenleving.