FAQ Nederlands

Het doel van het onderzoek is om systematisch inzicht te krijgen in de aard en complexiteit van sociale tolerantie. We willen begrijpen waarom en wanneer mensen bereid zijn afwijkende overtuigingen en praktijken te tolereren, en waarom en wanneer zij vinden dat specifieke overtuigingen en praktijken niet (langer) kunnen worden getolereerd. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in wat het betekent om te worden getolereerd en waarom en wanneer dit positieve of negatieve gevolgen heeft voor het welzijn van mensen en hun maatschappelijke betrokkenheid. Het onderzoek zal ons helpen bij het ontwikkelen en evalueren van initiatieven, interventies en beleid dat sociale tolerantie probeert te bevorderen: binnen de grenzen van liberale, democratische principes en zonder negatieve gevolgen voor degenen die worden getolereerd.

Voor de online dataverzameling werken wij samen met Kantar Public, een van grootste onderzoeksbureaus in Europa. Kantar heeft een representatief panel van 124.000 leden in Nederland en een representatief panel van 205.000 leden in Duitsland. Als jij een uitnodiging hebt ontvangen om deel te nemen aan ons onderzoek, betekent het dat jij lid bent van Kantar’s panel. Kantar nodigt haar leden maximaal drie keer maand uit om deel te nemen aan verschillende onderzoeken. Als jij besluit om onze online vragenlijst in te vullen, ontvang jij als beloning NIPO-punten van Kantar. Deze punten kan je sparen en vervolgens inzetten om verschillende producten te kopen.

Het project probeert een gedetailleerd begrip te ontwikkelen van de achtergronden en kenmerken van sociale tolerantie. Om gedegen conclusies te kunnen trekken, moeten we rekening kunnen houden met de meningen en opvattingen van mensen die op tal van punten van elkaar verschillen. Anders krijgen we in het beste geval een eenzijdig beeld en in het slechtste geval een vertekend beeld. Daarom is het erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan het onderzoek. In dat geval kunnen we rekening houden met de bestaande verscheidenheid aan overtuigingen en opvattingen. En alleen dan zal het onderzoek in staat zijn om initiatieven en interventies te ontwikkelen en te evalueren die sociale tolerantie (binnen liberale grenzen) bevorderen, zonder dat er negatieve consequenties zijn voor degenen die worden getolereerd.

Na de dataverzameling zal Kantar Public de persoonsdata scheiden van de onderzoeksdata. Nadat Kantar de onderzoeksdata (niet identificeerbaar) heeft opgestuurd naar ons team, zal Kantar alle data verwijderen. Op deze manier heeft alleen ons project toegang tot de onderzoeksdata. Vervolgens gebruiken de PhD studenten en post-doc de data om de resultaten te analyseren voor de verschillende onderzoeksprojecten. Hun doel is om deze resultaten te publiceren in wetenschappelijke artikelen. Omdat het team werkt met non-identificeerbare data, zijn de resultaten niet traceerbaar naar individuele respondenten. Na het publiceren wordt de data publiekelijk opgeslagen worden op DANS, het Nederlands instituut voor permanente toegang tot digitale onderzoeksgegevens. Zie onze ‘privacy’ pagina als je meer wilt weten over het gebruik, opslag en toegankelijkheid van de data.